Skip to main content

Altını ıslatma Nedir?

Yatak ıslatma veya gece enürezisi, uyku sırasında istemsiz idrar kaçışı anlamına gelir. Enürezis, gündüz giysilerinde veya gece yatakta olsun ıslatma için kullanılan tıbbi bir terimdir. Enürezis için bir başka isim idrar tutamamadır.

Bebekler ve küçük çocuklar için, idrara çıkma istemsizdir. Islatma onlar için normaldir. Çocukların çoğu, 4 yaşına kadar bir miktar mesane kontrolü sağlar. Gündüz kontrolü genellikle ilk olarak gerçekleştirilirken, gece kontrolü daha sonra gelir.

Mesane kontrolünün beklendiği yaş büyük ölçüde değişmektedir.

Bazı ebeveynler çok erken yaşlarda kuruluk beklerken, bazıları ise çok geç olmasını bekler. Böyle bir zaman çizgisi, ebeveynlerin ve bakıcıların kültürlerini ve tutumlarını yansıtabilir.

Islanmanın problem olduğu kabul edilen yaşı etkileyen faktörler aşağıdakilerdir:

  • Çocuğun cinsiyeti: Yatak ıslatma erkeklerde daha yaygındır.
  • Çocuğun gelişimi ve olgunluğu
  • Çocuğun genel fiziksel ve duygusal sağlığı. 
  • Kronik hastalık ve / veya duygusal ve fiziksel istismar, yatak ıslatmaya yatkınlık yapabilir.

Yatak ıslatma çok yaygın bir sorundur.

Ebeveynler enürezisin istemsiz olduğunu anlamalıdır. Yatağı ıslatan çocuğun ebeveyn desteğine ve güvenceye ihtiyacı vardır.

Yatak ıslatma tedavi edilebilir bir durumdur.

Bu utanılabilen sorunu olan çocuklar ve ebeveynleri bir zamanlar “büyümesini beklemekten” başka birkaç seçeneğe sahip olsalar da, artık birçok çocuk için işe yarayan tedaviler vardır.

Bu çocukların gece kuru kalmasına yardımcı olmak için çeşitli cihazlar, tedaviler ve teknikler geliştirilmiştir.

Yatak ıslanmasına ne sebep olur?

Yatak ıslatma altta yatan bir hastalığın belirtisi olsa da yatağı ıslatan çocukların büyük çoğunluğunda altta yatan bir hastalık yoktur. Aslında, gerçek bir organik neden, yatağı ıslatan çocukların sadece küçük bir yüzdesinde tanımlanmaktadır. Ancak, bu, yatağı ıslatan çocuğun onu kontrol edebileceği veya bilerek yaptığı anlamına gelmez. Yatağı ıslatan çocuklar tembel, kasıtlı veya itaatsiz değildir.

İki tür yatak ıslatma vardır: birincil ve ikincil. 

Birincil yatak ıslatma, çocukluğun erken dönemlerinden bu yana ara vermeden devam eden yatak ıslatması anlamına gelir. Birinci yatak ıslatma özelliğine sahip bir çocuk, gece boyunca hiçbir zaman önemli bir süre boyunca kuru olmamıştır. 

İkincil yatak ıslatma, çocuğun gece önemli bir süre (en az altı ay) kuru kaldıktan sonra yeniden başlayan yatak ıslatmadır.

Genel olarak, birinci yatak ıslatma muhtemelen sinir sisteminin olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Yatağını ıslatan bir çocuk uyku sırasında mesanenin dolmasını algılayamaz ve böylece tuvalete idrar yapmak için uyanmaz.

Bunun nedeni, aşağıdakilerden birinin veya kombinasyonundan kaynaklanıyor olabilir:

Çocuk henüz bütün gece idrar tutamaz.

Çocuk mesane doluyken uyanmaz. Bazı çocuklar akranlarından daha küçük bir mesane hacmine sahip olabilir.

Çocuk, akşam ve gece saatlerinde büyük miktarda idrar üretir.

Çocuğun kötü gündüz tuvalet alışkanlıkları vardır. 

Birçok çocuk idrara çıkma dürtüsünü görmezden gelir ve mümkün olduğunca uzun süre idrara çıkma isteğini reddeder. Ebeveynler çocukların idrarını tutmak için kullandıkları bacakları çaprazlama, yüz gerginliği, kıvranma, çömelme ve kasık tutma ile karakterize edilen “lazımlık dansına” aşinadır.

İkincil yatak ıslatma, altta yatan tıbbi veya duygusal bir sorunun işareti olabilir. İkincil yatak ıslatma olan çocuğun gündüz ıslanması gibi başka semptomları olması daha olasıdır. İkincil yatak ıslamasının genel nedenleri arasında şunlar vardır:

İdrar yolu enfeksiyonu: Sonuçta ortaya çıkan mesane tahrişi karın ağrısı veya idrara çıkma (disüri) ile tahrişe, idrara çıkma için daha güçlü bir dürtü (aciliyet) ve sık idrara çıkma olabilir. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, anatomik bir anormallik gibi başka bir sorunu gösterebilir.

Diyabet: Tip I diyabet hastaları kanlarında yüksek seviyede şeker (glikoz) içerir. Vücut, aşırı kan glukoz seviyelerinin bir sonucu olarak idrar çıkışını artırır. Sık sık idrara çıkma zorunluluğu diyabetin sık görülen bir belirtisidir.

Yapısal veya anatomik anormallik: İdrarda yer alan organlarda, kaslarda veya sinirlerde meydana gelen bir anormallik idrar kaçırma veya yatak ıslatma şeklinde ortaya çıkabilecek diğer idrar sorunlarına neden olabilir.

Nörolojik problemler: Sinir sistemindeki anormallikler veya sinir sisteminin zedelenmesi veya hastalığı, idrara çıkmayı kontrol eden hassas nörolojik dengeyi bozabilir.

Duygusal problemler: Stresli bir ev hayatı, ebeveynlerin çatışma içinde olduğu bir evde olduğu gibi, bazen çocukların yatağı ıslatmasına neden olur. Okula başlamak, yeni bir bebek veya yeni bir eve taşınmak gibi büyük değişiklikler yatak ıslanmasına neden olabilecek diğer streslerdir. 

Fiziksel veya cinsel istismara uğrayan çocuklar bazen yatak ıslatmaya başlar.

Uyku düzenleri: Obstrüktif uyku apnesi (yüksek sesle horlama ve / veya uyurken boğulma ile karakterize) enürezis ile ilişkilendirilebilir.

Kıl kurdu enfeksiyonu: anal ve / veya genital bölgedeki yoğun kaşıntı ile karakterizedir.

Aşırı sıvı alımı.

Yatak ıslatan çocukların ailelerinde de ıslatmaya yatkınlık vardır. Yatağı ıslatan birçok çocuğun ebeveynlerinde de vardır. Bu çocukların çoğu ebeveynlerinin yaptığı yaşta tek başına yatak ıslatmalarını durdurur.

Yatak ıslatma için risk faktörleri nelerdir?

Enürezis gelişimi için risk faktörleri arasında

• erkek cinsiyeti ve aile öyküsü;

• anormal anatomi veya böbreklerin, mesanenin veya nörolojik sistemin fonksiyonu gibi tıbbi durumlar;

• uyku apnesi;

• kronik kabızlık;

• cinsel istismar;

• yatmadan önce aşırı sıvı alımı;

• idrar yolu enfeksiyonu; ve

• bazı ilaçlar (örneğin, kafein).

Altını ıslatma ile Hangi Belirtiler İlişkili Olabilir?

Yataklarını ıslatan çoğu insan, sadece geceleri ıslatır. Geceleri yatağı ıslatmaktan başka semptomları yoktur.

Diğer belirtiler, sinir sistemi veya böbreklerle ilgili psikolojik nedenler veya problemler ortaya çıkarabilir ve bunun aile veya sağlık hizmeti sağlayıcısına bunun rutin yatak ıslatmadan daha fazla olabileceği konusunda uyarılmalıdır.

• Gün boyu ıslanma

• Sık idrara çıkma, aciliyet veya idrara çıkma sırasında yanma

• Zorlanma, damıtma veya idrara çıkma ile diğer olağandışı semptomlar

• Bulanık veya pembemsi idrar veya külot veya pijamalarda kan lekeleri

• Dışkı kaçırma, bağırsak hareketlerini kontrol edememek (dışkı inkontinansı veya şifresi olarak da bilinir)

• Kabızlık

İdrar yapma sıklığı çocuklar için yetişkinlerden farklıdır.

Yetişkinlerin çoğu günde sadece üç veya dört kez idrar yaparken, çocuklar bazı durumlarda her gün 10-12 defa daha sık idrara çıkmaktadır.

Bir yakınma olarak “Sık idrara çıkma”, söz konusu çocuk için normal olan şey açısından değerlendirilmelidir.

Eşit derecede önemli, “seyrek boşaltma” (üç kez idrar yapma / günden az), diğer temel sorunların bir işareti olabilir.

Dışkı etkisi kabızlık olarak ortaya çıkabilir. Hem dışkı sertliği hem de kabızlık, yakındaki idrar sfinkerlerine zarar verebilecek gerginliklere neden olur

• Dışkı, alt bağırsakta (kolon) dışkının o kadar sıkı bir şekilde dolması ve bağırsak hareketinin geçmesinin çok zor, hatta imkansız hale gelmesi durumunda rektum meydana gelir. Dışkı geçtiğinde, genellikle acı veren bir deneyimdir.

• Rektumdaki sert, sıkıca paketlenmiş dışkı, mesanenin ve çevresindeki sinirlerin ve kasların üzerine basarak mesane kontrolünü engelleyebilir.

• Çocuklarda ne dışkı etkisi ne de kabızlık görülmesi olağan değildir.

• Diyet modifikasyonunu kullanan ve / veya reçetesiz ilaçları kullanan katı bir bağırsak rejimi yatak ıslanmasını sık sık azaltabilir.

Kaynak: https://www.emedicinehealth.com/bedwetting/article_em.htm#what_is_bedwetting

Leave a Reply