Sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonu
Genel bakış
Sitomegalovirüs (CMV) yaygın bir virüstür. Enfekte olduktan sonra, vücudunuz virüsü ömür boyu korur. Çoğu insan CMV’ye sahip olduğunu bilmez, çünkü sağlıklı insanlarda nadiren sorunlara neden olur.
Hamileyseniz veya bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa, CMV endişe nedenidir. Hamilelik sırasında aktif bir CMV enfeksiyonu geliştiren kadınlar, virüsü bebeklerine geçirebilir ve daha sonra semptomlar yaşayabilir. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, özellikle organ, kök hücre veya kemik iliği nakli olmuş kişiler için CMV enfeksiyonu ölümcül olabilir.
CMV, kan, tükürük, idrar, meni ve anne sütü gibi vücut sıvıları yoluyla kişiden kişiye yayılır. Tedavisi yoktur, ancak semptomların tedavisine yardımcı olabilecek ilaçlar vardır.
Belirtileri
CMV ile enfekte olan çoğu sağlıklı insan hiçbir belirtiyle karşılaşmayabilir. Bazı küçük belirtiler yaşar. CMV belirti ve semptomları yaşama olasılığı aşağıdaki gruplarda daha yüksektir:
- Doğmadan önce CMV ile enfekte olan yenidoğan (konjenital CMV).
- Doğum sırasında veya kısa bir süre sonra enfekte olan bebekler (perinatal CMV). Bu grup anne sütü yoluyla enfekte olmuş bebekleri içerir.
- Organ, kemik iliği veya kök hücre nakli olanlar veya HIV ile enfekte olanlar gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler.
Bebekler
Doğumsal CMV’ye sahip bebeklerin çoğu doğumda sağlıklı görünür.
Doğuştan CMV’si olan ve doğumda sağlıklı görünen birkaç bebek, bazen doğumdan aylar veya yıllar sonra olmasa da zamanla belirtiler geliştirir. Bu geç ortaya çıkan belirtilerin en yaygın olanı işitme kaybı ve gelişimsel gecikmedir. Az sayıda bebekte de görme sorunları gelişebilir. Doğumsal CMV’ye sahip ve doğumda hasta olan bebeklerde aşağıdaki belirti ve bulgular daha yaygındır:
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Sarı cilt ve gözler (sarılık)
- Büyümüş ve kötü çalışan karaciğer
- Mor cilt lekeleri veya döküntü veya her ikisi de
- Anormal derecede küçük kafa (mikroensefali)
- Büyümüş dalak
- Zatürre
- Nöbet
Bağışıklığı zayıflamış insanlar
Bağışıklık sisteminiz zayıflarsa, şunları etkileyen ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz:
- Göz
- Akciğer
- Karaciğer
- Yemek borusu
- Mide
- Bağırsak
- Beyin
Sağlıklı yetişkinler
Normalde sağlıklı olan CMV ile enfekte olan çoğu insan, herhangi bir belirti varsa çok az deneyim yaşar. İlk enfekte olduğunda, bazı yetişkinlerde enfeksiyöz mononükleoza benzer belirtiler olabilir:
- Yorgunluk
- Ateş
- Boğaz ağrısı
- Kas ağrıları
Ne zaman doktora görünmeli?
Şunlar varsa doktorunuza görün:
Bağışıklık sisteminiz zayıflamış ve CMV enfeksiyonu belirtileri yaşıyorsunuz. Bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar için CMV enfeksiyonu ciddi hatta ölümcül olabilir. Kök hücre veya organ nakli yapılan kişiler en büyük risk altında görünüyor.
Hamileyken mononükleoz benzeri bir hastalığın.
CMV’niz varsa ancak sağlıklıysanız ve hafif, yaygın bir hastalık yaşıyorsanız, reaktivasyon döneminde olabilirsiniz. Bol bol dinlenmek gibi öz bakım, vücudunuzun enfeksiyonu kontrol etmesi için yeterli olmalıdır.
Çocuğunuzun doktora ne zaman görünmeli
Hamileliğiniz sırasında CMV ile enfekte olduğunuzu biliyorsanız, bebeğinizin doktoruna söyleyin. Doktor muhtemelen bebeğinizi işitme veya görme sorunları için değerlendirecektir.
Nedenler
CMV suçiçeği, herpes simpleks ve mononükleoza neden olan virüsle akrabadır. CMV, uykuda olduğu dönemler arasında geçiş yaparak yeniden etkinleştirebilir. Sağlıklıysanız, CMV çoğunlukla uykuda kalır.
Virüs vücudunuzda aktif olduğunda, virüsü diğer insanlara bulaştırabilirsiniz. Virüs kan, idrar, tükürük, anne sütü, gözyaşı, meni ve vajinal sıvılar dahil olmak üzere vücut sıvıları yoluyla yayılır. Sıradan temas CMV’yi bulaştırmaz.
Virüsün bulaşma yolları şunlardır:
- Enfekte bir kişinin vücut sıvılarıyla temas ettikten sonra gözlerinize veya burnunuzun veya ağzınızın içine dokunmak.
- Enfekte bir kişiyle cinsel temas.
- Enfekte bir annenin anne sütü.
- Organ, kemik iliği veya kök hücre nakli veya kan nakli.
- Doğum. Enfekte bir anne, doğumdan önce veya doğum sırasında virüsü bebeğine geçirebilir. Hamilelik sırasında ilk kez enfekte olursanız, virüsü bebeğinize iletme riski daha yüksektir.
Risk faktörleri
CMV, hemen hemen herkese bulaşabilen yaygın ve yaygın bir virüstür.
Komplikasyonlar
CMV enfeksiyonunun komplikasyonları, genel sağlığınıza ve ne zaman enfekte olduğunuza bağlı olarak değişir.
Sağlıklı yetişkinler
Nadiren, CMV sağlıklı bir yetişkinde mononükleoz gelişmesine neden olur. Sağlıklı yetişkinler için diğer nadir komplikasyonlar sindirim sistemi, karaciğer, beyin ve sinir sistemi ile ilgili sorunları içerir.
Bağışıklığı zayıflamış insanlar
CMV enfeksiyonunun komplikasyonları şunları içerebilir:
- Görme kaybı, gözün ışık algılayan tabakasının iltihabı nedeniyle (retinitis)
- Kolon iltihabı (kolit), yemek borusu (yemek borusu) ve karaciğer (hepatit) dahil olmak üzere sindirim sistemi sorunları
- Beyin iltihabı (ensefalit) dahil olmak üzere sinir sistemi sorunları
- Zatürre
Doğuştan CMV’li bebekler
Annesi ilk kez hamilelik sırasında CMV ile enfekte olan bir bebeğin komplikasyon yaşama olasılığı daha yüksektir. Bebek için komplikasyonlar şunları içerebilir:
İşitme kaybı
Zihinsel engellilik
Görme problemleri
Nöbet
Koordinasyon eksikliği
Kasları kullanmada zayıflık veya problemler
Korunma
Dikkatli hijyen CMV’ye karşı en iyi önlemdir. Şu önlemleri alabilirsiniz:
Ellerinizi sık sık yıkayın. Özellikle küçük çocuklarla veya bebek bezi, tükürük veya diğer ağız salgılarıyla temasınız varsa, 15 ila 20 saniye boyunca sabun ve su kullanın. Bu özellikle çocuklar çocuk bakımına katılıyorsa önemlidir.
Bir çocuğu öptüğünüzde gözyaşı ve tükürükle temastan kaçının. Mesela bir çocuğu dudaklarından öpmek yerine alnından öpün. Bu özellikle hamileyseniz önemlidir.
Yiyecek paylaşmaktan veya diğerleriyle aynı bardaktan içmekten kaçının. Gözlüklerin ve mutfak gereçlerinin paylaşılması CMV’yi yayabilir.
Tek kullanımlık ürünlere dikkat edin. Bebek bezlerini, dokuları ve vücut sıvılarıyla kirlenmiş diğer eşyaları elden çıkarırken, yüzünüze dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkayın.
Oyuncakları ve tezgâhları temizleyin. Çocukların idrarı veya tükürüğü ile temas eden yüzeyleri temizleyin.
Güvenli cinsel ilişki. CMV’nin meni ve vajinal sıvılar yoluyla yayılmasını önlemek için cinsel temas sırasında prezervatif takın.
Bağışıklığınız zayıflamışsa, CMV hastalığını önlemek için antiviral ilaç almaktan yararlanabilirsiniz.
Deneysel aşılar çocuk doğurduğu çağındaki kadınlar için test ediliyor. Bu aşılar, annelerde ve bebeklerde CMV enfeksiyonunu önlemede ve hamileyken enfekte olan kadınlardan doğan bebeklerin engellilik geliştirme şansını azaltmada yararlı olabilir.
Tanı
Kan ve diğer vücut sıvılarının testleri veya doku örneklerinin testleri de dahil olmak üzere laboratuvar testleri CMV’yi tespit edebilir.
Hamilelik sırasında ve doğumdan sonra
Hamileyseniz, CMV ile enfekte olup olmadığınızı belirlemek için test yapmak önemli olabilir. CMV antikorları geliştirmiş olan hamile kadınların doğmamış çocuklarına bulaşan bir yeniden etkinleştirme şansı çok azdır.
Doktorunuz hamileyken yeni bir CMV enfeksiyonu tespit ederse, doğum öncesi bir test (amniyosentez) fetüsün enfekte olup olmadığını belirleyebilir. Bu testte doktorunuz amniyotik sıvı örneği alır ve inceler. Amniyosentez genellikle ultrasonda CMV’nin neden olabileceği anormallikler görüldüğünde önerilir.
Doktorunuz bebeğinizin doğuştan CMV olduğundan şüpheleniyorsa, bebeği doğumdan sonraki ilk üç hafta içinde test etmek önemlidir. Bebeğinizde CMV varsa, doktorunuz muhtemelen karaciğer ve böbrekler gibi bebeğin organlarının sağlığını kontrol etmek için ek testler önerecektir.
Bağışıklığı zayıflamış kişilerde
Zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa CMV testi de önemli olabilir. Örneğin, HIV veya AIDS’iniz varsa veya nakil olduysanız, doktorunuz sizi düzenli olarak izlemek isteyebilir.
Tedavi
Tedavi genellikle sağlıklı çocuklar ve yetişkinler için gerekli değildir. CMV mononükleoz gelişen sağlıklı yetişkinler genellikle ilaçsız olarak iyileşir.
Yenidoğanların ve bağışıklığı zayıflamış kişilerin CMV enfeksiyonu semptomları yaşarken tedaviye ihtiyaçları vardır. Tedavinin türü belirti ve semptomlara ve şiddetine bağlıdır.
Antiviral ilaçlar en yaygın tedavi türüdir. Virüsün üremesini yavaşlatabilirler, ancak ortadan kaldıramazlar. Araştırmacılar CMV’yi tedavi etmek ve önlemek için yeni ilaçlar ve aşılar üzerinde çalışıyor.
Randevunuza hazırlanma
İşte randevunuza hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı bilgiler.
Yapabilecekleriniz
Randevunuzdan önce şu adımları uygulayın:
Sizin veya çocuğunuzun yaşadığı tüm semptomları yazın. Düşük dereceli ateş veya yorgunluk gibi küçük görünseler bile belirti ve semptomları ekleyin.
Doktorunuza sormak için sorular yazın. Doktorunuzla zamanınız sınırlıdır, bu nedenle bir soru listesi hazırlamak yararlı olabilir.
CMV için doktorunuza soracak sorular şunlardır:
Semptomlarıma neden olan şey nedir?
Hangi testlere ihtiyacım var?
Durumum muhtemelen geçici mi yoksa kronik mi?
En iyi hareket nedir?
Başkalarına bulaştıracak mıyım?
Uymam gereken herhangi bir kısıtlama var mı?
Başka sağlık sorunlarım da var. Onları birlikte en iyi nasıl yönetebilirim?
Doktorunuzdan ne beklenir?
Doktorunuz muhtemelen size şunları da içeren bir dizi soru soracaktır:
Ne zamandır semptomların var?
Çalışıyor musun yoksa küçük çocuklarla mı yaşıyorsun?
Son zamanlarda kan nakli veya organ, kemik iliği veya kök hücre nakli oldunuz mu?
HIV veya AIDS gibi bağışıklık sisteminizi zayıflatabilecek tıbbi bir durumunuz var mı?
Kemoterapi görüyor musun?
Güvenli cinsel ilişkin var mı?
Hamile misin yoksa emziriyor musun?
Buna ek olarak, hamilelik sırasında maruz kaldığınızı düşünüyorsanız:
Ne zaman maruz kalabileceğini düşünüyorsun?
Durumun belirtileri var mı?
Daha önce CMV testi yaptırdınız mı?
Kaynak: https://www.emedicinehealth.com/
Resim: https://en.wikipedia.org/wiki/Cytomegalovirus#/media/File:CMVschema.svg