Pekmez ve Demir.
Kıymetli dostlarım.
Demir insan vücudunda pek çok yerde bulunan ve hayati önemi taşıyan bir maddedir. En önemli görevlerinden biri de hemoglobinin yapısına girerek kanda oksijen taşınma taşımaktır. Eksikliğinde kansızlık başlıca bulgudur.
Ülkemizde bebeklere 4 aydan itibaren günlük kg başına 2 mg olacak şekilde koruyucu demir vermekteyiz. Eğer eksiklik varsa bunu kg başına günlük 4-6 mg’a çıkarmaktayız.
Anne babalar bize sıklıkla pekmez verdiklerini, bunun demir damlası yerine yeterli olup olmadığını soruyorlar. Konuyla ilgili bilimsel bir çalışma okudum. Malatya’da yapılmış ve pekmez üzerine epeyce ayrıntılı analizler yapılmış. Eserin ismi “PEKMEZ ÖRNEKLERİNDE VİTAMİN VE MİNERAL TAYİNİ, İdil KARACA, Yüksek Lisans Tezi, 2009“
Konumuz olan demire bakacak olursak şöyle kaydedilmiş; “En düşük Fe içeriği 2.66 μg/g değeri ile Şitoğlu marka harnup pekmezinde, en yüksek Fe içeriği 24.10 μg/g değeri ile Şitoğlu marka üzüm pekmezinde tespit edilmiştir.”. Burada Fe demirin bilimsel simgesidir.
Görüldüğü üzere en yüksek demir içeren markada 1 gr pekmezde 24,10 μg (=0.0241 Miligram) demir bulunmaktadır.
www.medscape.com adlı bilimsel tıp sitesine göre günlük demir ihtiyacı şöyle sıralanmıştır.
0-6 aylarda: 0,27 mg/günde
6-12 aylarda: 11 mg/günde
1-3 yıl: 7 mg/günde
3-8 yıl: 10 mg/günde
8-13 yıl: 8 mg/günde
>13 yıl
Erkekler: 11 mg/günde
Kızlar: 15 mg/günde
Hamileler: 27 mg/günde
Emziren anneler: 10 mg/günde
Buradan hesaplayacak olursak 6 aylık bir bebeğe günlük 11 mg demir vermek için 456,43 gr (yarım kiloya yakın) pekmez yedirmemiz gerekmektedir.
Bu da mümkün değildir. Fazla verdiğimiz pekmez başta şeker olmak üzere içerdiği bazı minerallerin de fazla alınmasına yol açacaktır.
Onun için pekmez güzel bir gıdadır. Demir yanında onlarca vitamin ve mineral de içermektedir. Çocuklarda kahvaltıda reçel gibi verilebilir. Ancak bebeklere korumada ya da tedavide verdiğimiz demir damlalarının yerini tutması teknik olarak mümkün değildir.
Sağlıcakla kalın.